Recepti

Badem puslice

70g bademovog putera

1 kašika kokosovog ulja ili običnog putera

100g čokolade otopljene na pari ili u mikrotalasnoj

130g bademovih listića

1 kašika čia semenki

Izmešati sve sastojke, pa kašikom vaditi po malo smese i spuštati na tacnu postavljenu papirom za pečenje ili folijom. Pripremljene badem-puslice staviti u frižider sve dok se ne stegnu. Vaditi ih neposredno pred služenje.

Keks od pistaća

125g putera

100g putera od pistaća

100g smeđeg šećera

1 kašičica vanila ekstrakta ili 1 vanilin šećer

1 jaje

180g brašna

Prstohvat soli

1 kašičica praška za pecivo

50g sitno seckanih pistaća

Umutiti puter sa puterom od pistaća i šećerom i vanilin šećerom, pa dodati jaje i nastaviti mućenje. Potom dodati brašno imešano sa solju, praškom za pecivo i seckanim pistaćima i umesiti glatko testo. Umešeno testo ostaviti u frižideru na najmanje sat vremena.

Ohlađeno testo podeliti na 20-21 kuglicu (oko 30g svaka), poslagati ih u pleh postavljen papirom za pečenje, pa ih blago spljoštiti viljuškom (da ostanu šare). Praviti razmak između keksića.

Peći u unapred zagrejanoj rerni na 170 stepeni 15 minuta. Ostaviti u plehu da se prohlade, pa ih tek onda vaditi.

 

Čoko-lešnik kolač

140g šećera

2 jaja

2 kašičice vanila ekstrakta ili vanilin šećer

150g lešnik putera

30g kakaa

Prstohvat soli

½ kašičice praška za pecivo

100g čokolade otopljene na pari ili u mikrotalasnoj

300g krupno mlevenih pečenih lešnika

Umutiti šećer, vanilin šećer i jaja, pa dodati lešnik puter i nastaviti mućenje. Potom usuti kakao, so, prašak za pecivo i na kraju dodati otopljenu čokoladu i mleveni lešnik. Izmešati da se dobije jednolična smesa, pa je izručiti u pleh dimenzija 20x20cm postavljen papirom za pečenje i izravnati. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 160 stepeni 20 minuta. Malo prohladiti pre sečenja.

 

Kikiriki kocke

250g mlevenog keksa

220g prah šećera

225g putera sobne temperature

180g kikiriki putera

Glazura:

150 g čokolade

3 kašike kikiriki putera

Izmešati keks, prah šećer, pa dodati puter i kikiriki puter, pa umešati glatku smesu. Smesu izručiti u pleh dimenzija 20x20cm postavljen samolepljivom folijom, pa ta izravnati.

Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj, pa dodati kikiriki puter i mešati dok ne postane glatko. Izliti preko prethodne smese i poravnati. Ostaviti u frižideru.

Kocke seći kada se kolač potpuno ohladi i to je najbolje da se uz pomoć folije izvadi iz pleha i seče na dasci.

 

Hrskava susam salata

Preliv:

50g susam putera

100ml vode

50ml maslinovog ulja

1 kašika limunovog soka

1 kašika meda

1 čen belog luka, izrendan ili protisnut kroz presu

So, biber po ukusu

 

Zelena salata

Bebi spanać

1 crveni luk

1 krastavac

Šaka pečenog susama

Izmešati sastojke za preliv. Pripremiti povrće – oprati, oguliti po potrebi, iseckati. Izmešanu salatu posuti prelivom i pečenim susamom, pa sve dobro izmešati. Služiti odmah.