Bademov puter
Zdravlje za celu porodicu
Bademov puter je kremasti namaz proizveden od 100% čistog badema. Zdrava je zamena za sve druge vrste putera obzirom da ima prilično neutralan ukus pa se može koristiti i kao samostalan namaz i kao dodatak slanim i slatkim jelima. Ukoliko često koristite bademov puter u ishrani, podićićete zdravlje organizma na viši nivo a evo i zašto.
Bademov puter je bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, minerala i vitamina. Nezasićene masne kiseline jačaju srce i štite organizam od kardiovaskularnih bolesti. Pozitivno deluju na regulisanje holesterola, zdravlje kože, kose i noktiju. Poboljšavaju funkcionisanje nervnog sistema i uopšteno podižu imunološki sistem organizma.
Puter od badema sadrži visok procenat vitamina E i kompleksa vitamina B, dijetetskih vlakana i minerala gvožđa, kalcijuma i magnezijuma. Za sve osobe alergične na mlečne proizvode, bademov puter je odlična zamena u svakodnevnoj ishrani zbog visokog procenta kalcijuma.
Nutricionisti ga preporučuju dijabetičarima, a koristi se i u lečenju bronhitisa. Bademi su se od davnina koristili u lečenju kašlja i respiratornih infekcija, a ukoliko vas muči bronhitis uzmite svako jutro i veče kašičicu bademovog putera sa medom.
Sastav i hranjiva vrednost
Bademov puter je posan proizvod, pripreman na način koja omogućava očuvanje svih nutrijenata. Dobija se usitnjavanjem celog jezgra najkvalitetnijeg badema bez veštačkih aditiva. Njegov sastav čini:
- 100% jezgro badema
- Bez glutena, šećera, veštačkih dodataka i konzervansa
Napomena:
- Može da sadrži ostale alargene u tragovima – susam, lešnik, kikiriki, pistać i druge jezgraste plodove.
- Proizvod pre upotrebe treba promešati jer dolazi do izdvajanja ulja na površini što je normalna pojava.
Saveti za upotrebu putera od badema
Bademov puter možete koristiti u pripremanju slanih i slatkih jela, dresinga za salate, umaka, sosova a može se koristiti i kao zdravi namaz za sendviče.
Nutritivna vrednost:
Energetska vrednost (KJ/kcal): 2625,0/625,0
Masti (g): 47,50 od toga zasićene masne kiseline (g): 2,20
Ugljeni hidrati (g): 26,23 od toga šećeri (g): 5,75
Proteini (g): 24,80
So (g): 0,11