Tahini – čuvar zdravlja u teglici
06/05/2014
Dostupni u “Bio Špajzu” !
10/11/2020
Prikaži sve

Od lešnikovog putera do Nutele

Od lešnikovog putera do Nutele

 

Nutela je mnogima omiljena poslastica, a da li znate da je njena preteča napravljena sasvim slučajno na početku 19. veka. Naime, u jeku Napoleonovih ratnih igara, kao deo ratne strategije uvedene su zabrane trgovine između vodećih zemalja u tom sukobu.

 

Britanija je bila glavni dobavljač kakaa Italiji, čija je cela oblast Torina bila poznata po proizvodnji čokolade i kremova. Sa stupanjem blokade na snagu, došlo je do nestašice kakaa, osnovnog sastojka koji se koristio u proizvodnji čokolade a njena cena je vrtoglavo skočila.

 

Zalihe kakaa bile su sve tanje a onda je jednom proizvođaču pala na pamet genijalna ideja. Odlučio je da kakao zameni lešnicima kojih je u tom kraju bilo u izobilju. Prepekao je jezgro lešnika i samleo ih u gustu pastu. Za bolji ukus dodao je malo kakaa iz zaliha i preteča Nutela je stvorena. Zvali su je Gianduja po ugledu na čuvenu maskotu iz Pijemonta.

 

Ovaj slatkiš bio je nešto između čokolade i kompaktnog krema. Prodavao se u štanglama, a kad se malo ugreje na vatri pretvarao se u krem. Kada je trgovinska blokada prestala, proizvođači čokolade vratili su se starim recepturama.

 

Prva verzija prave Nutele

 

Identična situacija sa nestašicom kakaa ponavlja se i za vreme drugog svetskog rata. Tada se poznati italijanski proizvođač slatkiša Ferrero ponovo okreće lešnicima. Uz malo unapređenu recepturu nastaje Supercrema Gianduja i osvaja domaće tržište preko noći.

 

60-ih godina Fererov naslednik odlučuje da ode korak dalje i krem predstavi širem tržištu. Menja naziv krema u Nutela a prva tegla zvanično je izašla iz fabrike 20. aprila 1964. godine.

 

Zvezda je rođena.

 

Nutela kakvu danas poznajemo

 

Bogat lešnikov krem postigao je neverovatan uspeh za kratko vreme. Receptura po kojoj se priprema je dobro čuvana tajna. Iako se mogu naći različite varijante recepata kako da pripremite ovaj krem, ukus ipak nije isti kao kod prave Nutele.

 

Njegov sastav čine lešnici, palmino ulje, šećer, kakao i obrano mleko, ali u kom odnosu, koje vrste lešnika, ulja i kakaa se tačno koriste u pripremi i dalje su nepoznanica. Mnogi proizvođači su pokušavali da imitiraju Nutelu ali nisu u tome uspeli. Zbog toga Nutela ima i svoj dan. Svetski dan Nutele je 5. februar.

 

Domaća Nutela na zdrav način

 

Iako osnovu Nutele čini lešnikov krem, zbog dodataka šećera, ulja i raznih aditiva ne možemo je svrstati u potpuno zdrav slatkiš. No, evo jednog zdravog recepta koji predstavlja fantastičnu zamenu za pravu Nutelu.

 

Za ovaj recept potrebno vam je 150 g lešnik putera, 300 g urmi, 25 g kakaa, 30 g otopljenog kokosovog ulja, 100-150 ml vode, prstohvat soli i 2 kašičice ekstrakta vanile. Urme je potrebno očistiti od koštica, potopiti u vodi na pola sata a zatim dobro izmiksati u blenderu. Postepeno dodavati i ostale sastojke dok se ne dobije fina, kremasta struktura.

 

Ukus domaće Nutele je fantastičan i verujemo da će u njemu uživati cela porodica.Pored toga, u pitanju je izuzetno zdrava poslastica.

 

Zdravo jedemo, zdravo živimo

 

Lešnikov puter je bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, vitamina i minerala. Dokazano je da mononezasićene masne kiseline pozitivno deluju na celokupni organizam. Dobre su za srce, mozak i imunitet. Obaraju nivo holesterola i uspostavljaju hormonsku ravnotežu.

 

Od vitamina, lešnikov puter u najvećem procentu sadrži kompleks vitamina B, zatim tu su vitamin E i A, a od minerala zastupljeni su kalcijum, kalijum, gvožđe, cink, jod, fosfor i kalcijum.

 

S druge strane, za urme se kaže da su najzdravije voće na planeti. Bogate su gvožđem, luteinom, kalijumom i fosforom. Snižavaju holesterol, jačaju srce i štite od moždanog udara. Takođe, urme su energetski stimulans, pa umesto nezdravih energetskih napitaka, možete pojesti par urmi uvek kada vam zatreba dodatna energija. Puter od lešnika i usitnjene urme možete korisiti za pravljenje zdravih energetskih šejkova.

 

Dakle, menjajmo navike u ishrani da bi duže i zdravije živeli. Koristite puter od lešnika i drugih orašastih plodova ukoliko želite da svoje zdravlje podignete na viši nivo.